‘Historiciteit van Jezus’

Een ontdekkende cursus

Jezus is de kern van het ontstaan van het christendom en een kantelpunt in onze geschiedenis.

Wat weten we eigenlijk van dat ontstaan? Van de kerngebeurtenissen die leidden tot het begin van de kerk? We hebben wel eens de neiging om de Bijbelverhalen die daarover gaan uitsluitend op te vatten als mythen of dichterlijke beeldspraak. We zijn nieuwsgierig naar wat er in die tijd echt gebeurd is.

Door de wetenschap zijn veel mythen ontmaskerd. Maar niet allemaal!. Daarom draaien we in deze cursus de zaak eens om. We zeggen niet: dit verhaal kan niet letterlijk gebeurd zijn, dus het is een mythe. Maar we vragen ons af: op welke feitelijke, historische gebeurtenis(sen) zou het gebaseerd kunnen zijn? We gaan werken met waarschijnlijkheden, niet met bewijsvoering.

We concentreren ons op het leven en sterven van Jezus. We maken onder andere gebruik van één van de eerste ‘moderne’ geschiedschrijvers, de van oorsprong Joodse Flavius Josephus.

Deze bouwsteen bestaat uit 3 bijeenkomsten. De eerste is oriënterend. Aan de orde komen: verhaalvorming in oude tijden, manieren om oude (bijbel)verhalen te lezen en enkele achtergronden van Flavius Josephus.

Bij de tweede bijeenkomst gaan we de diepte in: we lezen over de verwoesting van Jeruzalem en vergelijken vijf kruisigingsverhalen: de bekende vier uit de evangeliën en een vijfde, opgetekend door  Flavius Josephus.

De invulling van de derde is afhankelijk van wat we bereiken in de eerste twee.

Een ontdekkende cursus houdt in dat zelf ontdekken, lezen en leren centraal staat. Ik zal het proces voorbereiden en begeleiden

Datum

19 januari 2023
Expired!

Tijd

20:00
Ichtuskerk

Locatie

Ichtuskerk
Holterweg 106
Categorie

Organisator

Ad Bot
Telefoon
0651396605
Email
abot@concepts.nl