Bezoek aan het Etty Hillesum Centrum in Deventer.

Al ruim 10 jaar komen we regelmatig bij elkaar. Wij: dat is  de ProMo­groep Deventer. Deze groep bestaat uit  vrouwen vanuit de Protestantse Gemeente ColmschateSchalkhaar (Pro) en vanuit de moskee (Mo). Wij bespreken  onze verschillen, maar vooral ook de  overeenkomsten. We leren veel van elkaar, en we gaan  respectvol met elkaar om.

Zo ontstond het idee om een bezoek te brengen aan het  Etty Hillesum Centrum, en werd er een afspraak gepland  op 1 mei 2019, vooruitlopend op de 4 en 5 mei viering. In  dit centrum(een voormalige Joodse school) is een  constante expositie van de Joodse geschiedenis. Het is  dus genoemd naar Etty Hillesum, een Joodse vrouw die  in Deventer woonde, naar kamp Westerbork  gedeporteerd werd en daarna naar Auschwitz waar ze  gedood werd. Tijdens deze periodes schreef ze brieven  en haar dagboek.

Ons bezoek aan dit centrum: één van de medewerkers  vertelde het bovenstaande, en daarna liet hij ons foto’s  zien van de Joodse school, en vertelde hoe het er  destijds uitzag. Op één van de klassefoto’s stond in het  midden een meisje met een grote strik… en het bleek dat  dit meisje als enige de oorlog overleefd heeft. Met haar  was ook een  interview afgenomen en dat is gefilmd…..  dus kon hij het ons laten zien. Indrukwekkend, als je je  dat realiseert. We werden er erg door geraakt. Het was  voor de christelijke vrouwen mooi en goed om dit stuk  van  de geschiedenis met de moslima’s te delen. Er  werden veel vragen gesteld. Onze verteller raakte ook de  overeenkomsten aan tussen Joden en Moslims, zoals  bijv. het bereiden van eten(oa geen varkensvlees).  Hierna zijn we met elkaar naar de synagoge (die tot  de  oorlog gebruikt werd) gelopen. Ook dit was vooral voor  de moslima bijzonder en nieuw. Naderhand hoorde ik  van diverse dames dat ze zoveel nieuwe dingen hadden  gehoord en veel hadden geleerd… Vast en zeker komen  we hier met elkaar nog weer op terug. Zo is er weer een  stukje brug gelegd tussen 2 culturen……… en zullen we  elkaar nog beter leren begrijpen.

Op de foto een tekst van  Etty Hillesum:  De omstandigheden, de  goede en de slechte moet men aanvaarden. wat niet belemmert dat men  zijn leven eraan kan wijden de slechte te  verbeteren.