Colmschate Ukraïne Contact

“Colmschate dichter bij Donetsk dan ons reisdoel “

CUC Zomerreis naar Ukraïne: Hoe kun je daar met jeugd naar toe gaan?

Deze week werd ik in een supermarkt aangesproken door één van de gemeenteleden of we wel wijs waren om met jongeren naar een onrustig land te gaan. Het werd mij duidelijk dat niet iedereen doorheeft dat Ukraïne een erg groot land is en dat die onrust maar in een klein gebied in het oosten is. Van Deventer naar de grens tussen Hongarije en Ukraïne is ongeveer 1700 km. Daar rijden we ongeveer 17 uur over. Met rustpauzes en bezoekjes is dat 2 dagen. Van de Hongaarse grens naar Donetsk is ongeveer 2500 km. Daar reis je 3 dagen over, omdat er slechts een echte grote weg ligt tot Kiev. Daarna zijn het provinciale wegen met een slecht wegdek.

In het westen van Ukraïne wonen Hongaren. Het echte Ukraïne begint pas na de Karpaten. Het gebied ten westen van de Karpaten is na de vrede van Versaille (1919) afgesplitst van Hongarije als straf voor de 1e wereldoorlog. Veel meer gebieden ondergingen dat lot, maar lees daar maar over in de geschiedenis. De Hongaren in Ukraïne zijn sinds 1919 negen keer van nationaliteit gewisseld als gevolg van de internationale situatie. De periode van de Sovjet Unie heeft veel armoede gebracht.

De onderwijssituatie was slecht. Daarom hebben wij ervoor gekozen scholen te helpen. Aan het onderwijs zelf kunnen we niets veranderen, maar we kunnen wel helpen betere voorwaarden te scheppen in de vorm van goede gebouwen, meubilair e.d. Onderwijs is het beste wapen tegen armoede.

Sinds 2002 worden we gastvrij ontvangen en geholpen door directie en personeel van het kindertehuis in Nagydobrony. Nu de keuken van het kindertehuis aan vervanging toe is, hebben wij toegezegd daarin te helpen door apparaten uit Nederland te sturen. Die zijn inmiddels aangekomen en staan vorstvrij opgeslagen. De stichting Hulp Oost Europa (HOE) regelt de ruimtelijke aanpassing.

Wij kunnen op het terrein van het kindertehuis nuttige klussen verrichten. Dat biedt, door de centrale ligging ook de gelegenheid om waar nodig klussen te verrichten bij voorgaande projecten. Nagydobrony ligt ongeveer 25 km van de Hongaarse grens. Het verst weg liggende project ligt in Kisgejöc, ongeveer 10 km verder naar het oosten.

Het wordt dus een nuttige reis, met ongeveer twaalf jongeren. We vertrekken 16 juli, om 4.00 uur.

Jaap de Bruijne.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA