Een gezellige spelavond met jonge vluchtelingen

Je kunt de krant niet openslaan en het journaal aanzetten of je krijgt weer beelden voorgeschoteld van vluchtelingen die een veilig heenkomen zoeken in Europa. Het zijn droevige beelden maar gelukkig kunnen wij vanuit onze kerk een steentje bijdragen om de vluchtelingen te laten weten dat ze welkom zijn. Via Stichting Present zijn wij in contact gekomen met de locatie ’t Vlier in de wijk Borgele. Op deze locatie is een opvang gecreëerd voor in totaal 44 jongeren die zonder ouders of familie naar Nederland zijn gekomen om asiel aan te vragen. Op dit moment zitten er 20 meisjes en 24 jongens in de leeftijd van 13 tot 18 jaar afkomstig uit verschillende landen als Syrië, Eritrea en Afghanistan. De locatie Het Vlier valt onder de verantwoordelijkheid van het COA (het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers). In een oriënterend gesprek met Stichting Present en het COA werd ons al snel duidelijk dat er weinig tot geen spelletjes aanwezig waren voor de jongeren. Ook bleek er behoefte te zijn aan teken- en kleurmateriaal. Al snel hadden we de belofte gedaan om binnen de Ichtuskerk spelmateriaal in te zamelen.

Na de eerste oproep in de kerk wisten we direct dat het wel goed zou komen met het inzamelen van spelmateriaal. Er werd allerlei spelmateriaal toegezegd en er werd flink geld gedoneerd. Ook kregen we al snel positieve reacties van jonge kerkleden die graag mee wilden gaan om het spelmateriaal te overhandigen. Uiteindelijk hebben we tientallen spellen opgehaald waaronder bingo, puzzels, memorie, een sjoelbak en nog veel meer. Van het gedoneerde geld hebben we mooie tekenboeken, potloden en stiften gekocht. Ook hebben we voor alle bewoners van ’t Vlier een paar persoonlijke cadeaus gekocht. Voor de jongens een zaklampje, een notitieblokje met pen en een zakje chocoladegeld. En voor de meiden hetzelfde maar dan een potje nagellak of lippenstift in plaats van een zaklampje. Dankzij de diaconie hadden we nog geld over om een waardecheque ter waarde van € 350,- te kunnen aanbieden voor het kopen van sportkleding.

Op zaterdagavond 28 november zijn we met een groep van 12 kerkleden en een auto vol spelmateriaal richting de locatie ’t Vlier gegaan. Na een welkomstwoord door Stichting Present en de groepsleiding konden we aanschuiven in de eetzaal. De bewoners van ’t Vlier hadden heerlijke macaroni gekookt. En drie dames van ons hadden heerlijke toetjes verzorgd. Tijdens het eten hebben we geprobeerd om kennis te maken met de jonge vluchtelingen. Dat viel nog niet mee!! De hoofdtaal is Arabisch en slechts een klein aantal van de vluchtelingen spreekt Engels. Maar met gebarentaal en met behulp van Google-Translate op de telefoons kwamen we toch veel over elkaar te weten.

Na het eten hebben we het spelmateriaal gegeven en al snel lagen her en der spelletjes op de tafels. Vooral de sjoelbak was een publiekstrekker. Maar ook spellen als Yahtzee, memorie, dammen, bingo en de toren van pisa werden met veel plezier gespeeld. Ook werden er al direct een paar mooie tekeningen gemaakt. Het was zo gezellig dat we nog wel uren door konden gaan met de spelletjes. Maar helaas hadden we afgesproken dat de bijeenkomst om 21.00 uur afgelopen zou zijn. Kortom, het was voor iedereen een zeer geslaagde ontmoeting. Mede namens Stichting Present en het COA willen we iedereen bedanken voor zijn of haar bijdrage, in welke vorm dan ook.

Met vriendelijke groet,

De werkgroep jeugd en diaconie. Trijnie Plattje, Esther Tobé, Gert Koornneef en Theo van der Veen

 

Jeugd en diakonie-1Jeugd end iakonie-4    Jeugd en Diakonie-2   Jeugd end iakonie-3