Job 37:14 Sta even stil en heb oog voor Gods wonderen

Inleiding

De columns worden dit jaar geschreven door predikanten en kerkelijk werkers uit Deventer, inclusief Diepenveen en Colmschate-Schalkhaar. Er is gekozen voor het brede thema ‘uit de praktijk’. De kerk is volop in beweging, en  armee ook het werken in en verbonden met de kerk. Er zijn heel wat functies bijgekomen. Alleen al in onze gemeenten kennen we naast gemeentepredikant en kerkelijk werker ook geestelijk verzorger, studentenpredikant, diaconaal werker, jeugdwerker en sinds kort de pionier. Wat kleurt hun dagen in, waarin schuilt het plezier en wat baart zorgen?

Zaai

Postbode Siemen werd, in de serie Zaai, regelmatig benaderd door Irma en Ingrid, die de onsterfelijke woorden  praken: “Postbode Siemen, wij vervelen ons en dus moet jij wat verzinnen!” Meestal antwoordde de postbode dan met het zinnetje: “Ik heb geen tijd. Ik moet werken. Dáárom!” Vervolgens ging hij weer zijn eigen wegen, die verder niet bekend werden.

Verveling.

Vaak zijn we geneigd verveling op te vullen:als we even niet weten wat we moeten doen grijpen we naar de telefoon, de afstandsbediening of vragen we misschien, zoals Irma en Ingrid, of een ander iets aan onze verveling kan doen. “Jij moet iets verzinnen”. Ook ik heb soms moeite met het aanvaarden van ‘lege tijd’ en de neiging om het op te vullen met dingen die me juist weer onrustig maken; zoals die telefoon of televisie. Met het lied ‘slow down’  vertegenwoordigde Douwe Bob Nederland bij het Eurovisie Songfestival. Slow down, een lied met een tekst die vast voor velen van ons herkenbaar is, wanneer we verlangen naar meer kalmte en rust in een vaak zo gejaagd leven. Er werd veel gesproken over de tien seconden ‘stilte’ in het lied. Op de radio werd van tevoren gespeculeerd over wat je toch allemaal kunt doen in die tien seconden. Uiteindelijk werd de lange stilte tijdens het optreden vooral gevuld met gejuich van het publiek. Lege tijd écht lege tijd laten, is moeilijk.

Het is een oude wijsheid uit het boek Prediker, dat voor alles dat gebeurt een tijd is. Nu, begin juli, staat de vakantietijd voor de deur. De tijd om jezelf op te laden, een hele noodzakelijke tijd. Het begint soms wat onwennig; opeens hoef je niets meer. Niet vroeg uit bed, niet haasten om op tijd op je werk te komen. Dat voelt gek, vervreemdend, misschien zelfs ongemakkelijk. Het gevaar kan op de loer liggen dat we die lege tijd die voor ons ligt willen opvullen; met klussen, dingen doen. Maar er kan ook veel gebeuren in tijd die nu juist niet opgevuld is. Echt lege tijd. Dat is ten slotte waar ons woord vakantie vandaan komt, van het Latijnse woord ‘vacare, dat is: ‘je leeg maken’. Andere dingen doen dan de dagelijkse patronen.Dat kun je ver weg in het buitenland doen, maar natuurlijk net zo goed (dichterbij) thuis. Want misschien missen we wel iets als we die uitgespreide tijd gelijk gaan invullen; namelijk de mogelijkheid van wat er kán gebeuren als er niets gebeurt. In die lege tijd kan zich iets gaan afspelen, kunnen we nieuwe dingen ontdekken. Krijgen we misschien even opnieuw oog voor de schoonheid van de natuur, voor Gods wonderen zoals Job zegt, en ervaren we de vrijheid om in alle rust te leven en te kunnen doen wat op ons pad komt.

Zo’n zomertijd wens ik u toe; tijd gevuld met aandacht, rust, misschien wel verveling… Lege tijd.

Heidi Schröder