Jonge vluchtelingen gast op Kerstdiner

Op vrijdagavond 16 december was het weer tijd voor het jaarlijkse kerstdiner van de Jeugdkerk en de Jeugdkerk+. Omdat we dit jaar met de Jeugdkerk+ bezig zijn met de ‘Zeven werken van Barmhartigheid’ leek het ons leuk om ‘de Vreemdelingen te herbergen’.
Via stichting Present zijn we in contact gekomen met jonge vluchtelingen die in Deventer kleinschalig en deels zelfstandig wonen, met hulp van wat begeleiding. In totaal kwam er een groep van ruim 10, voornamelijk Eritrese, jongeren deze avond met ons meevieren. Zo kwamen we samen met onze jongeren en leiding op een mooi aantal van 35 personen. Vooraf werd de Soos helemaal in kerstsfeer ingericht. Een mooi gedekte tafel, het licht gedimd, versieringen op tafel en overal kaarsjes in de hele ruimte. Het zag er echt gezellig uit.
Iedere jongere had wat te eten meegenomen waar we een mooi samen gesteld kerstbuffet van hebben gemaakt. Ook onze buitenlandse gasten hadden zelf eten meegenomen. Van hen was een deel bezig met een vastenperiode in afwachting van de geboorte van Jezus. (Mooi om te zien dat er in andere landen weer andere gebruiken zijn, terwijl we allemaal de geboorte van Jezus herdenken) Tijdens deze periode mogen ze geen dierlijke producten zoals vlees en zuivel eten. Daarom werd dit eten goed gescheiden van de rest, waardoor iedereen op zijn eigen manier aan het diner mee kon doen. Toen iedereen was gearriveerd zijn we in de hal in een grote kring gaan staan om elkaars namen te horen en na te zeggen. Dat was nog niet altijd even makkelijk voor onze buitenlandse gasten, maar zeker ook niet voor onze eigen jongeren. Op deze manier heeft iedereen een naam gekregen en werd deze ook door iedereen uitgesproken. Het plan was om aan tafel bij iemand te gaan zitten die je niet kende, maar ook naast iemand die je wel kende. Hoewel het aan het begin best wat onwennig was, kwamen tijdens het eten de gesprekken tussen de jongeren op gang. Het is natuurlijk makkelijker een gesprek aan te gaan met iemand die je al kent, maar over en weer werden er toch ook vragen aan onbekenden gesteld. Het was opvallend hoe goed sommige buitenlandse gasten al Nederlands spraken. In het Engels met elkaar communiceren was voor beide partijen lastig, dus wat gebaren en google vertaler was erg handig.
Nadat iedereen van het uitgebreide buffet en de heerlijke toetjes had genoten gingen de gesprekken door. In diverse groepjes kwamen de gesprekken goed op gang en werd er met belangstelling voor elkaar gesproken. Er kwamen zelfs spelletjes op tafel en er werd fanatiek gespeeld. Hoewel het oorspronkelijke plan was de avond tot zo’n 21.00 uur te laten duren waren de jongeren tegen die tijd nog lang niet uitgepraat. In een relaxte sfeer werd er nog een hele tijd nagekletst. Het was een zeer geslaagde avond.
Namens de begeleiding, Joost Nauta