Jongeren naar Ukraine 16 t/m 26 juli

Deze zomer vertrekken dertien jongeren met zes personen als leiding naar Ukraine. Dit is de eerste reis na 2013, dat we met jongeren Ukraine weer bezoeken. Vanaf januari is de groep al enkele keren bij elkaar geweest om elkaar te leren kennen en informatie te krijgen over de werkzaamheden voor deze zomer. Van 20 tot 24 april zijn drie bestuursleden van het CUC op werkbezoek geweest en hebben geïnventariseerd wat er deze zomer zoal te doen valt. Drie dorpen zijn bezocht, NagyDobrony, Barkaszo en Kisgejoc.

Afgesproken is dat het tentenkamp wordt opgezet in de boomgaard van het kindertehuis in NagyDobrony. Directeur Katko kon zo een aantal klussen opnoemen op en rond het meisjesverblijf en de boerderij. Vijftien meisjes van dat kindertehuis zullen deze zomer helpen bij de klussen. Dat is ook goed voor de contacten met onze jeugd. Die meiden gaan ook een dag mee op excursie, georganiseerd door de directeur van het kindertehuis. In de school van het dorp Barkaszo wordt de keukenapparatuur goed gebruikt die het CUC in 2014 naar Ukraine heeft laten vervoeren. Klussen die daar komende zomer uitgevoerd kunnen worden zijn het ophangen van de schoolborden, die de douane heeft vrij gegeven. Daarnaast het plaatsen van de afzuigkap boven de keukenapparatuur en vervangen van acht kranen van wastafels.

Als CUC schaffen wij komende maand twee grote RVS pannen aan en kunststof borden. Daar heeft de school behoefte aan. Voor het vervoer per fiets van warm eten naar de dependance van de school zijn we op zoek naar een fietsaanhanger en warmhoud gamellen. In Kisgejoc is contact gelegd met de nieuwe directrice van de school, ons eerste project in Ukraine in 2003. Ook daar kunnen verschillende werkzaamheden worden verricht. Het gebouw, keuken / eetzaal is nu ruim 10 jaar oud, hier en daar kan een likje verf geen kwaad. Ook is er altijd wel iets te repareren, zoals een gebroken veer van een schoolbord, vernieuwen van een deur en vervangen van de verlichting onder de veranda door LED’s.

Inmiddels zijn de busjes voor het vervoer gereserveerd evenals de beide overnachtingsplekken. Voor de heenreis in Komarom en de terugreis in Passau. De jongeren en leiding komen voor vertrek op 16 juli nog een paar keer bij elkaar. Voor de gemeente zal de kerkdienst van 10 juli in het teken staan van deze Ukraine reis.

Carel Diekerhof

Artikel - jeugdkamp -1  Artikel - jeugdkamp -2  Artikel - jeugdkamp -3