Samen hardlopen: altijd leuk, zelfs tot in Jeruzalem.

On the run in Salland

In deze Kerkklanken een keer niet ‘Ken je mij’, maar ‘Ken je ons’. Al sinds 2004, op de terugweg van een bezoek aan de pgcs projecten in Oekraïne lopen wij, Geert en Harm, wekelijks hard. Het plan om samen te gaan hardlopen ontstond in de auto op weg naar huis. Geert liep al een aantal jaren, Harm moest nog hardloopschoenen gaan kopen. Dit was het begin van een mooie traditie, die nu inmiddels zo’n 17 jaar oud is. Naast onze stukjes in en rond Colmschate liepen en lopen we mooie parcours, van 10 miles tot halve marathons en meer.

Zo kregen we in 2012 de uitnodiging om de halve marathon van Jeruzalem te lopen. Een klant van Harm nodigde ons uit om met hem in maart 2013 dit lastige parcours te komen lopen. In 2006 hadden hij en zijn zoon al eens met ons een rondje Nederland gefietst en later zou hij met ons de halve marathon in Amsterdam lopen. Natuurlijk gingen we op de uitnodiging in. Het werd een heel mooie reis van een week. Een prachtige ervaring werd het om daar met duizenden hardlopers binnen en buiten de Oude Stad het traject af te lopen. De run vindt altijd in maart plaats, vroeg in de morgen, omdat de temperatuur dan nog dragelijk is. In alle vroegte verzamelden we ons op een groot plein, vlakbij de Knesset en liepen van daaruit naar het stadscentrum en de oude stad, via de Armeense wijk en de Westelijke Muur, de stad David en de oude wijk. Een bijzondere ervaring; zo ook de veiligheidsmaatregelen rond zo’n evenement. Langs het hele parcours wemelde het van de beveiligers. We liepen het parcours van 21 km samen met Israel Dagay, de genoemde gastheer. Het was zwaar, maar we liepen het zonder problemen. Vermeldenswaard is nog dat Israel de run liep, gekoppeld aan een blinde medeloper. Bijzonder om dat van dichtbij mee te maken.

Ook verder in de week hadden we de vaart erin. In een gehuurde auto doorkruisten we het land en bezochten we mooie plekken. We bezochten in Jeruzalem Getsemane, de Klaagmuur maar ook Yad Vashem, het Holocaust museum met  afschrikwekkende beelden; we reden ook langs de kilometerslange muur, waarachter miljoenen Palestijnen zich moeten zien te redden. We bezochten mensen thuis, een paprika kwekerij in de bruin/geel getinte Negev woestijn ten zuiden van de Dode Zee, we bezochten Caesarea, maar fietsten ook het Meer van Tiberias rond, met Kapernaüm, kibboets Ein Gev, de Golanhoogte en Tiberias. Heel bijzonder om zo Galilea met de fiets te ontdekken. We zagen aan het eind van de week de skyline van Tel Aviv vanuit Yaffa, maar bezochten ook de melkstallen van kibboets Dganya en spraken met mensen uit de agrarische sector. We reden bijna overal in prachtig heuvelachtig landschap, en boomden met een glas wijn op het terras voor ons gastenverblijf in de kibboets; ook over onze kerk, daar ergens aan de Holterweg… Al met al een heel mooie week met veel contrasten. Precies 8 jaar geleden en zoals nu: óók vlak voor Pasen. Het is al weer even geleden, maar het blijft nog altijd voor ons beiden een heel bijzondere ervaring.

Geert van Niejenhuis en Harm Klein

Hof van Getseman