Viering startzondag – in woord en beeld

Zondag 7 september: feestelijke start van nieuwe seizoen!

Anders dan anders: dit keer begonnen we met koffie en thee. Vanaf half tien stond de deur van de kerk open voor ontmoeting! In de hal en in de grote zaal stonden kraampjes, waarin de raden en commissies zichzelf en hun activiteiten presenteerden. Het was een markt vol mogelijkheden: van duurzaamheid tot vorming & toerusting, van werelddiaconaat tot pastoraat. En met elkaar bekeken we de nieuwe website. De Eat-meet-go club voor kinderen/jongeren liep rond met hapjes. En kinderen konden zich laten schminken (met dank aan kinderopvang Elfenwereld). Ondertussen draaide het startorkest warm in de kerk. Eén van de hoogtepunten in de dienst was wel om met hen lied 223 uit het nieuwe liedboek te zingen: ‘Opstaan, mensen, zet je feestmuts op, een eind aan wachten, wereld op zijn kop!’ Een lied waarbij je niet stil kunt blijven staan!

Voorin de kerk stond een loofhut: een hut met een ‘gat in het dak’: een opening van boven die vertelt dat God zich aan mensen verbindt en met ons meetrekt.

Het thema van deze dienst en van dit hele jaar is HUIS. Aan iedereen was gevraagd om zijn/haar naam te schrijven op een bouwsteentje. Met al die stenen samen hebben we een huis gebouwd. Want met elkaar zijn wij het huis, iedereen draagt een eigen steentje bij, samen staan we sterk. We stonden stil bij de stenen die bijgedragen worden door ambtsdragers en taakdragers. Sommigen namen afscheid, anderen blijven nog een paar jaar, en ook mochten we een nieuwe diaken verwelkomen. Een hartelijk welkom was er ook voor de stagiaire van Windesheim, die ons een jaar lang zal vergezellen.

In de preek kwam een tekst voorbij die staat op een gevelsteen in de Polstraat:

EN DAAR STAAN WE DAN DRIE EEUWEN IK
EN U NOG MAAR EEN OGENBLIK
IK STA GEHEID EN KAN NIET GAAN IK HEB GEEN BEEN OM OP TE STAAN
MAAR IK STA GELUKKIG NIET ALLEEN WANT OOK EEN HUIS IS NIET VAN STEEN

Onder de versierde boog (versierd met kleurige bloemen als teken van de verscheidenheid van de gemeente) gingen we de kerk weer uit.
We zijn niet van steen: het was goed om samen te zijn – het was een mooi feest!

Een levendige startzondag: we kunnen er het nieuwe seizoen mee in!

 

Bekijk hier de foto’s.