Het is een mooie zaterdagochtend in mei als ik op een stoeltje voor de deur van de kerk zit. Mensen komen aanlopen met tassen vol kleding, voor de kledinginzameling voor Dorcas.
Te klein, te groot, of tijd om door te geven aan iemand anders. Zelf heb ik ook opgeruimd thuis. Sommige kledingstukken zal ik nooit meer dragen. Na een paar uur worden de zakken in de vrachtwagen geladen, om vervolgens – meestal in Nederland verkocht te worden. Die opbrengst gebruikt Dorcas voor hun projecten, zo dient je oude kleding een goed doel. Maar wat doen wij met de lege plekken in onze kast? Hoeveel kleding hebben we nodig en hoeveel paar schoenen? Hoe kun je ervoor zorgen dat ook je nieuwe
kleding een goed doel dient – naast dat jij het aan kunt trekken?
Door te beginnen met wat je hebt, en dat opnieuw proberen te combineren, kun je al ver komen. Je hele kast eens opruimen, kan al veel schelen. Misschien ontdek je, dat je eigenlijk al tevreden bent met wat je hebt. Misschien heb je het idee dat er toch iets nieuws nodig is. Hoe vaak zal je het gaan dragen? Meer dan dertig keer? En waar haal je het vandaan? Moet het echt nieuw zijn? Mijn kinderen dragen voornamelijk tweedehands en hun oude kleding wordt weer doorgegeven. Voor mezelf vind ik dat toch wel eens lastig. Aan de andere kant kan ik er veel langer mee doen en vind ik duurzaamheid toch echt belangrijk. Maar kies ik altijd de duurzame optie? En wat kun je nog meer doen?
Van 4 tot en met 13 oktober is er ook in Deventer de Dutch Sustainable Fashion Week – de week van de duurzame mode. Er zijn allerlei activiteiten in de stad, waaronder kledingruilevenementen. Op 5 oktober wordt in de Ichtuskerk de halfjaarlijkse kinderkledingbeurs voor de Ulebelt gehouden. Voor ‘nieuwe’ kleren met een goed doel. Vanuit de Werkgroep Duurzaamheid zullen we komende maanden meer aandacht schenken aan duurzaam en eerlijk winkelen, ook met de feestdagen in het vooruitzicht. We hopen wat vragen om te kunnen zetten in inspiratie. U hoort nog van ons!
Werkgroep Duurzaamheid Janneke Geerlinks