Wel en wee van het CUC (augustus 2020)

Financiële steun kindertehuis Nagy Dobrony

In de vorige Kerkklanken, via Speakapp en een oproep tijdens de kerkdienst op 5 juli jl. is aandacht gevraagd voor de zorgelijke financiële situatie van het kindertehuis in Nagy Dobrony. Deze oproepen hebben flink wat giften opgeleverd. Samen met een bijdrage van € 2.000 van de Diaconie en een zelfde bedrag van het CUC is een heel mooi bedrag bij elkaar gebracht. Heel hartelijk dank daarvoor, hartverwarmend dat zo velen van u in deze moeilijke tijden zich toch ook bekommeren om de nood van anderen in een ver land! In de volgende Kerkklanken zal verslag worden gedaan van de totale opbrengst van deze actie en op welke wijze dit bedrag wordt ingezet bij het oplossen van de financiële nood te Nagy Dobrony.

Oekraïne

Helaas geen verslag van onze zomerreis die onder normale omstandigheden inmiddels achter de rug zou zijn. In plaats daarvan volgt hieronder deel 2 van achtergrondinformatie over Oekraïne (bron: https:// nl.wikipedia.org/wiki/Oekraïne)

In november 2013 ontstond er in de hoofdstad Kiev een protestbeweging naar aanleiding van het niet tekenen van een associatieverdrag met de Europese Unie. Na de Euromaidan­protesten verloor de Russisch gezinde president Viktor Janoekovytsj de meerderheidssteun van de Verchovna Rada. Deze zette hem op 22 februari 2014 af en schreef nieuwe verkiezingen uit. Janoekovytsj vluchtte naar aanleiding van deze protesten naar Rusland. Ondertussen werd er in Kiev een nieuwe regering gevormd, de regering­Jatsenjoek. In de overwegend Russisch­sprekende delen van Oekraïne braken protesten uit tegen deze nieuwe regering, waarna Rusland het schiereiland Krim bezette. Op het Krimschiereiland en in het Donetsbekken grepen Russisch gezinde protestbewegingen de macht en schreven er eigen lokale referendums uit.

Op 17 maart 2014 werd op de Krim de onafhankelijkheid uitgeroepen en op 18 maart annexeerde Rusland het schiereiland en werd de Krim weer overgeheveld naar Rusland. De Russische president Poetin zou later erkennen dat hij deze annexatie reeds langer gepland had. Het referendum wordt slechts door Rusland erkend. Andere landen spreken van een niet­legitieme annexatie van Oekraïens grondgebied en beschuldigen Rusland ervan om de protesten tegen de nieuwe Oekraïense regering aan te moedigen om het land te destabiliseren. Een aantal maanden later, op 11 mei 2014, riepen in het Donetsbekken pro­Russische protestbewegingen de onafhankelijkheid van de Volksrepubliek Donetsk en Volksrepubliek Loegansk uit die zich verenigden in de Unie van Volksrepublieken. In het oosten van Oekraïne (regio Donbass) kwam het vervolgens tot een gewapende strijd tussen het Oekraïense leger en de door Rusland gesteunde separatisten. Na de Oekraïense verkiezingen van 25 mei 2014 werd Petro Porosjenko op 7 juni 2014 aangesteld als de nieuwe president van Oekraïne. Op 20 mei 2019 werd Porosjenko opgevolgd door de komiek en tv­persoonlijkheid Volodymyr Zelensky.

In Oekraïne heerst een gematigd landklimaat met gemiddelde temperaturen in de winter van ­7 à ­8 graden Celsius in het noordoosten. In de zomer schommelt de gemiddelde temperatuur rond 18 graden Celsius in het noordwesten en 24 graden Celsius in het zuidoosten (subtropisch). De zomers zijn daarmee in het algemeen warm en de winters niet te koud.

67% van de bevolking leeft in steden, de overige 33% op het platteland

Meest gebruikte moedertaal volgens de volkstelling van 2001 (blauw ­ Oekraïens, rood ­ Russisch, groen ­ Roemeens, blauw­groen ­ Krim­Tataars, oranje ­ Hongaars, paars ­ Bulgaars, geel ­ Gagaoezisch, cyaan ­ Pools, lichtoranje ­ Albanees) De officiële taal van Oekraïne is het Oekraïens. Het Oekraïens is nauw verwant aan het Russisch, te vergelijken met de verwantschap tussen het Nederlands en Duits. De taal heeft veel Poolse leenwoorden, wat komt door de eeuwenlange Pools­Litouwse overheersing. Van de bevolking heeft 67% het Oekraïens als moedertaal, maar veel mensen spreken ook Russisch; 24% spreekt het Russisch ook als moedertaal, vooral op de Krim en in de oostelijke oblasten Donetsk en Loehansk. In het westen spreken kleine minderheden ook Hongaars (zie: Hongaarse minderheid in Oekraïne), Pools en Roemeens. De streek Boedzjak in het zuiden is de meest multi­etnische regio van Oekraïne. Hier wordt onder andere veel Bulgaars gesproken. Op de Krim wordt ook Krim­Tataars gesproken.

Toen Oekraïne deel uitmaakte van de Sovjet­Unie, werd kennis van het Oekraïens niet aangemoedigd, maar na de onafhankelijkheid bloeide de taal weer op. Toch is de taal in dit voorheen sterk gerussificeerde land nog een gevoelig punt, met name door de aanwezigheid van de vele etnische minderheden ­ van wie de 15 miljoen Russen de belangrijkste zijn. Vooral oudere Oekraïners spreken ook beter Russisch dan Oekraïens, omdat het Russisch lange tijd als eerste taal op school geleerd werd.

Het Oekraïens maakt gebruik van een aangepaste versie van het cyrillisch alfabet. In vergelijking met het Russisch mist het Oekraïens vier letters: de ё, de ъ, de ы en de э. Daarentegen beschikt het Oekraïens over vier letters die het Russisch ontbeert, namelijk de ґ, de є, de і en de ї: beide alfabetten bestaan derhalve uit 33 letters.

Wat met name opvalt is de “і” die er net zo uitziet als de 12 In en uit de PGCS Latijnse “i”, terwijl de Oekraïners daarnaast ook de Russische “и” gebruiken. De і werd eerder ook in het Russisch gebruikt en werd daar (net als de и) uitgesproken als de Nederlandse “ie”, maar deze letter werd afgeschaft in 1917. In het Wit­Russisch is de і nog altijd in gebruik. Zo wordt het woord Oekraïne in het Oekraïens geschreven als Україна, in het Wit­Russisch als Украіна en in het Russisch als Украина.

 

Oude metalen

Let op: de inzamelcontainer die achter de Ichtuskerk in het fietsenhok stond, is verplaatst naar het lagergelegen stuk grond dat grenst aan de sportzaal van de Kuip. Wel vraagt CUC graag uw aandacht voor het volgende: wilt u lege blikjes a.u.b. plat maken, dat scheelt veel volume; wilt u geen lege folie’s van etenswaren inleveren want dit valt niet onder metalen en levert onhygiënische situaties op.

Daarnaast kunnen wij altijd versterking van het oudemetalen­team gebruiken. Wilt u een paar keer per jaar enkele uren meehelpen om oude metalen te sorteren en af te voeren dan zou dat geweldig zijn. Meer informatie bij Wim Blankvoort via wimencindy@gmail.com of Wim Oldenmenger via hwoldenmenger@gmail.com

Sponsors

Om onze activiteiten nu en in de toekomst te financieren heeft het CUC naast de eigen acties ook inkomsten via een aantal sponsors. Niet alleen financiële giften zijn welkom, ook giften in de vorm van bruikbare goederen en (kortingen op) diensten kan CUC goed gebruiken. Indien  u tips voor nieuwe sponsors heeft of misschien zelf op één of andere wijze wilt bijdragen neem dan contact op met Jan­Willem Cnossen via jwfcnossen@gmail.com

Uw gift is welkom op bankrekening NL 46 RABO010.49.17.725 t.n.v. PGCS inzake CUC.

Onlangs is CUC onder de ANBI status van de PGCS komen te vallen, zie voor meer informatie http://www.pgcs.nl/anbi­pgcs.

Met vriendelijke groet,

Het CUC­bestuur