Afscheidshuis Deventer

Wat gaat de tijd toch snel. Anderhalf jaar geleden kwamen 3 diepladers richting de Ichtuskerk met elk een deel van Afscheidshuis Deventer. De 3 delen werden de pastorietuin in gereden en aan elkaar gekoppeld. De zomermaanden hebben we gebruikt om de familiekamers in te richten. Vanaf oktober vorig jaar kunnen families gebruik maken van één van de huiskamers om hun overleden dierbare op te baren. Nu een jaar later is ons gevraagd om jullie te vertellen wat onze ervaringen zijn en wat de ervaringen van families zijn die gebruik hebben gemaakt van Afscheidshuis Deventer.

Spannende tijd

De eerste maanden waren spannend en onwennig, zowel voor jullie als voor ons. Niemand wist hoe het er in de praktijk aan toe zou gaan. Hoe zou Afscheidshuis Deventer ontvangen gaan worden? Zouden we überhaupt opbaringen gaan krijgen? Zelf waren we overtuigd dat Afscheidshuis Deventer een mooie aanvulling zou zijn op mogelijkheden die er in Deventer al waren. Inmiddels hebben 40 families hun overleden dierbare opgebaard bij Afscheidshuis Deventer. We hebben ontzettend lieve en mooie reacties ontvangen. De ongedwongen, rustige sfeer, de huiselijkheid en de plek in de tuin naast de kerk zijn de grote pluspunten. Iedere familie gebruikt de huiskamers op zijn eigen manier. Sommige families komen dagelijks en nemen familie of vrienden mee, andere families komen af en toe. Het feit dat je kan komen wanneer je wil, zonder eerst een afspraak te maken vinden families heel prettig. We vinden het mooi om te zien hoe elke familie deze dagen op hun eigen manier invult en de kamer zich eigen maakt. Er wordt in kleine groepjes afscheid genomen, net zoals je thuis ook familie en vrienden ontvangt. Heel prettig in deze tijd waarin corona een grote invloed heeft op de manier van afscheid nemen. Men vindt het heel fijn dat dat bij ons kan, en dit zelf te kunnen organiseren. Op deze manier kunnen ze, ondanks het beperkt aantal mensen wat tijdens een afscheidsplechtigheid aanwezig mag zijn, de familie en vrienden de gelegenheid geven om toch persoonlijk afscheid te nemen.

Samenwerken

We zijn enorm dankbaar dat we Afscheidshuis Deventer met jullie mogelijk hebben kunnen maken. Het afgelopen jaar is er hard gewerkt aan de omgeving van de kerk en het Afscheidshuis. De bestrating is opgehoogd, er zijn bordjes langs de weg geplaatst en ook de tuin is aangelegd. Deze heeft zich in de afgelopen maanden ontpopt tot een mooie, bloeiende en passende tuin bij het Afscheidshuis. Families en wij zijn er zeer over te spreken. Een welverdiende pluim voor de mensen die dit ontworpen en aangeplant hebben. Het afgelopen jaar hebben families gebruik gemaakt van het Afscheidshuis en vervolgens ook de uitvaartdienst in de kerk gehouden. Zelf vinden we dit een mooie combinatie en we hopen dat dit in de toekomst veel vaker zal plaatsvinden.

Bij de bouw van het Afscheidshuis hebben we er bewust voor gekozen om geen airco’s in de kamers te plaatsen. We vinden dat het aangenaam moet zijn wanneer families andere familie en vrienden ontvangen en deze tijd niet beperkt moet worden door een te koude kamer. In het late voorjaar en in de zomermaanden bleek dat door het platte dak en de grote glaspartij aan de voorzijde het in het Afscheidshuis erg warm kon worden. Dit werd door families als minder prettig ervaren. Om de huiselijke uitstraling te behouden, hebben we gekozen voor warmte werende folie op de ramen. Het Afscheidshuis is nu veel aangenamer wanneer het buiten warm is. Bijkomend voordeel is dat mensen die in het Afscheidshuis zijn meer privacy hebben, omdat je van buiten af niet meer naar binnen kunt kijken. Het aankomende jaar moet uitwijzen of dit voldoende is, of dat we meer aanpassingen moeten doen. We hebben een groen dak overwogen, maar dit blijkt niet mogelijk te zijn in verband met de dakconstructie. Wel is er nog de optie om het dak een speciale witte coating te geven, zodat de warmte reflecteert en niet in het dak trekt. De aankomende warme periode zal dit duidelijk worden.

MONUTA, Yarden, DELA of een andere uitvaartondernemer

Wie mogen er opbaren in Afscheidshuis Deventer? Hier kunnen we een kort antwoord op geven. Iedereen mag opgebaard worden in Afscheidshuis Deventer. Het Afscheidshuis is het initiatief van Sjoek Nutma, eigenaar van Uitvaartzorg Deventer, en is er voor families. Niet specifiek voor een uitvaartonderneming of verzekeraar. Als je in het Afscheidshuis opgebaard wilt worden of als je een familielid wilt opbaren, maak het kenbaar bij de uitvaartbegeleider. Wat veel mensen nog niet weten is dat je met een uitvaartverzekering  van bijvoorbeeld MONUTA, YARDEN, DELA bij ons op kunt baren. Sommige verzekeringen vergoeden alles, andere gedeeltelijk. U kunt hiervoor navraag doen bij de uitvaartondernemer van uw keuze. Iedereen is welkom bij Afscheidshuis Deventer.

We zijn trots en dankbaar op wat we afgelopen jaar voor alle families hebben mogen betekenen. Met liefde doen we ons werk en proberen zo goed als mogelijk de families te ondersteunen waar we kunnen. We hopen dat in de toekomst steeds meer families gebruik gaan maken van het Afscheidshuis en we families mogen bijstaan in een zeer emotionele periode. Wanneer u meer wilt weten over het Afscheidshuis of u heeft vragen over een uitvaart, bel ons gerust.

Paulien, Stella, Jolanda & Sjoek