Alternatieve “zomerreis” CUC

Voor het derde jaar op rij ging de zomerreis van het CUC naar de Oekraïne niet door. Hoewel de situatie in het westen van de Oekraïne als veilig wordt gezien, is het toch niet verantwoord om als CUC organisatie met een hele groep jongeren naar het tehuis in Nagy Dobrony te gaan. Maar het knaagt aan iedereen die betrokken is; we willen iets doen, de handen uit de mouwen steken. Zo ontstond het idee om een sportdag te organiseren voor de Oekraïense jongeren en ISK vluchtelingen in Deventer.

International Sports and Games
Op zaterdag 2 juli is samen met de geitenbreiers (zo noemen we de groep CUC jongeren) een “International Sports and Games” evenement georganiseerd.
De locatie was snel gevonden nl. sportpark De Marke Noord. Daar zijn we in de ochtend druk bezig geweest een mooi parkoers te maken met o.a. een hindernisbaan, luchtkussen, frisbee, voetbal en verschillende behendigheidsspellen. Het opbouwen was al een sport op zich 😅

Let the games begin
Na het opbouwen en een kleine rustpauze zijn we op pad gegaan om de jongeren van de verschillende locaties (AZC Schalkhaar, noodlocatie Borgele-Platvoet en ISK Industrieterrein) op te halen. Want zonder “internationale jongeren” natuurlijk geen International Sports and Games

In totaal hebben ongeveer 30 Oekraïense jongeren en ISK vluchtelingen fanatiek meegedaan met de sportmiddag.

Barbecue
Na een middag fanatiek sporten waarin iedereen alles heeft gegeven was het tijd voor de inwendige mens. En wat kan je daar nu beter voor gebruiken dan een barbecue.

Handen en voeten
Waar iedereen in de “games” zijn handen en voeten moest gebruiken, zo gold dat ook voor de taalbarriere. Want ondanks dat je elkaar niet of nauwelijks verstaat kom je met handen en voeten een heel eind.  Met veel enthousiasme en fanatisme tijdens de spellen doet taal er niet toe. Want enthousiast en fanatiek, dat waren ze zeker. Deze dag is dan ook voor herhaling vatbaar.

Om er een echt CUC weekend van te maken zijn de geitenbreiers richting camping Oostermaat in Okkenbroek gefietst met onderweg een stop bij een ijsboer.

Nadat iedereen zijn of haar tent had opgezet en het kampvuur brandde hebben de dag besproken en mooie herinneringen ophaald van de zomerreizen naar de Oekraïne.

Na een rustige nacht (jaja), een lekker ontbijtje met verse croissantjes en als afsluiten een koude douche (tja het was geen luxe camping) zijn we rond de middag weer op de fiets vertrokken naar huis.