Amnesty International – schrijfactie

Goede berichten:

  1. Dr. Tun Aung, vreedzaam activist, arts en islamitisch gemeenschapsleider uit Myanmar (vrm. Birma) kwam maandag 19 januari vrij. In 2012 werd hij, op grond van verzonnen aanklachten, veroordeeld tot zeventien jaar cel.
  2. De geplande tweede reeks stokslagen die de Saudische blogger Raif Badawi zou krijgen, is uitgesteld. Een comité bestaande uit acht artsen verklaarde dat hij vanwege medische redenen geen nieuwe stokslagen kan ontvangen.

De schrijfactie in februari is voor:

  • De 14-jarige Ali Özdemir werd in het hoofd geschoten toen hij probeerde te vluchten vanuit Syrië naar familie die al in Turkije was. Hij is nu blind aan beide ogen en woont bij zijn moeder in Duitsland. De daders, vermoedelijk Turkse grenswachten, moeten worden berecht.
  • Mahammed al-‘Ajami, een bekende dichter uit Qatar, werd in 2011 gearresteerd omdat hij een jaar eerder aan vrienden een gedicht zou hebben voorgelezen dat als beledigend voor de emir werd gezien. Aanvankelijk kreeg hij levenslang, maar in 2013 werd dit in hoger beroep teruggebracht naar vijftien jaar.
  • Ilham Tohti kreeg op 23 september 2014 levenslang omdat hij kritiek uitte op de overheid. Hij is academicus en oprichter van een website van de Oeigoeren, waarop hij verschillende artikelen publiceerde over de systematische discriminatie en onderdrukking van de Oeigoeren in hun autonome regio.

Vandaag kunt u weer meedoen aan de schrijfactie van Amnesty International door een kant en klare brief te kopen, die u ondertekent, adresseert en verstuurt in een envelop. U betaalt alleen een bijdrage van € 1 voor de postzegel.

Doet u weer mee? Schrijven helpt echt!  Vriendelijke groeten, de ZWO-commissie.