De verloren schat: Johannes Passion van Georg Gebel

Toonkunstkoor Euterpe gaat de Johannes Passion van Georg Gebel uitvoeren.

Deze onbekende Johannes Passion  is een werk vol prachtige, theatrale aria’s, koren en koralen.

Het werk is in de vergetelheid geraakt en pas zo’n 250 jaar later bij toeval herontdekt en onmiddellijk herkend als de verloren schat. Op 17 november 2007 vond de eerste uitvoering van dit aangrijpende werk in Nederland plaats door de Nederlandse Bachvereniging.

Toonkunstkoor Euterpe  neemt de uitdaging aan om deze Passion de bekendheid te geven die het verdient, want

  1. Georg Gebel is een tijdgenoot van Bach -en dat hoor je.
  2. In 2007 werd het stuk voor het eerst uitgevoerd in Nederland, door de Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos van Veldhoven. Van Veldhoven was aanvankelijk sceptisch-ook hij had nog nooit van Gebel gehoord- maar raakte al snel enthousiast, met een prachtige uitvoering als gevolg die live op Radio 4 was te horen (en nog is terug te luisteren, op onze site staat een link).
  3. Vaak zult u bekende frases horen: Gebel gebruikte dezelfde passages uit het Johannes Evangelie als Bach voor zijn Johannes Passion.
  4. De muziek van Gebel is lyrisch en transparant, maar wel echt barok, heerlijk om naar te luisteren. De koralen klinken net iets anders dan die van Bach, en toch prettig vertrouwd.
  5. Onbekend maakt zeker niet onbemind. Vanaf het eerste ‘Komm…’ tot het laatste ‘Schlaft nun endlich…’zult u betoverd zijn.
  6. Het is pas de 6e keer dat deze Johannes wordt uitgevoerd in Nederland.  U bent dus getuige van een unieke gebeurtenis.

Met medewerking van:

Barokorkest: Concerto Barocco

Klaartje van Veldhoven, sopraan

Jan Kullman, countertenor

Jan van Elsacker, tenor/evangelist

Albert van Ommen, tenor

Michiel Meijer, bas

Dirigent: Jan Kruisselbrink

 

Zondag 2 april, 15.00 uur, Bergkerk te Deventer

Kaarten: €25,-  tot 18 jaar €15,- tot 10 jaar gratis

 

www.euterpetoonkunstkoor.nl