Diaconale samenwerking in de gemeente Deventer.

Twaalf kerken en het Meester Geertshuis ondertekenden op 5 maart een overeenkomst waarmee het Diaconaal Noodfonds Gemeente Deventer een feit werd. Uit dit noodfonds kan in schrijnende gevallen een tijdelijke financiële ondersteuning worden gegeven. De uitvoerende taak ligt bij het al bestaande spreekuur voor hulpvragen dat wekelijks in het Meester Geertshuis wordt gehouden.

Op het spreekuur kunnen mensen terecht die de weg kwijt zijn naar de reguliere hulpinstanties of die door een plotselinge gebeurtenis in moeilijkheden zijn gekomen. Er is een luisterend uur voor de persoonlijke omstandigheden en de achtergrond van de situatie waarin hulp nodig is. Daarna wordt er samen met de hulpvrager een weg gezocht naar de ondersteuning die iemand nodig heeft. Dat kan zijn door mee te gaan naar een instantie, het helpen bij het invullen van formulieren, de weg wijzen naar de voedselbank of door het geven van tijdelijke financiële hulp. In 2017 wisten 241 mensen, waar 1049 keer contact mee is geweest, de weg naar het spreekuur te vinden. De samenwerking van de kerken en het spreekuur verstevigt de mogelijkheden om zo nodig enige financiële ondersteuning te kunnen geven. Net zo belangrijk is dat de aangesloten kerken gebruik kunnen maken van de ervaring die de spreekuurteams in de afgelopen jaren hebben opgebouwd.

Het Kruispunt Diaconaal Deventer heeft het tot stand komen van deze samenwerking mogen voorbereiden. De kerken, die elkaar in deze vorm van diaconaal aanwezig zijn in Deventer gevonden hebben, zijn de Thuiskerk, het Leger des heils, de Samenwerkingsgemeente CGK-GKV-NGK, de Heilige Lebuïnus Parochie, de Protestantse gemeente Deventer, de Protestantse gemeente Colmschate Schalkaar, de Protestantse gemeente Diepenveen, de Protestantse gemeente Bathmen/Okkenbroek, de Pinkstergemeente Filadelfia, de Russisch Orthodoxe Parochie Deventer, de Rafaëlgemeente De Bazuin en de Pinkstergemeente De Banier.

Kruispunt Diaconaal Deventer

http://www.kruispuntdiaconaaldeventer.nl

Spreekuur voor hulpvragen