Euterpe haalt Michael Haydn uit de schaduw van Mozart

Op zondagmiddag 25 november 2018 zingt Toonkunstkoor Euterpe uit Deventer het Requiem in C en de Franziskus­Messe van Johann Michael Haydn, de jongere broer van de veel bekendere Franz Joseph Haydn. Michael Haydn heeft 50 missen geschreven. Het Requiem in C heeft Haydn in slechts 2 weken gecomponeerd voor de begrafenis van een goede vriend. De dood van zijn dochtertje, heeft hierbij ongetwijfeld ook door zijn hoofd gespeeld. In het orkest dat dit requiem begeleidde tijdens de begrafenis zaten niemand minder dan de toen 15­jarige WolfgangAmadeus Mozart en zijn vader Leopold. Ondanks het leeftijdsverschil van 18 jaar werden Mozart en Haydn goede vrienden. De waardering van Mozart voor Michael Haydn was, ook op muziekgebied, heel groot.Toen Mozart de opdracht kreeg om een requiem te maken, heeft het requiem van Haydn zeker model gestaan. De gelijkenis is frappant.

Euterpe wil met dit concert Michael Haydn uit de schaduw van Mozart halen. Het programma wordt aangevuld met Cantate No 12 van Johann Sebastian Bach: Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen. In deze vroege cantate van Bach bezingen koor en solisten de ontwikkeling van lijden naar vreugde.

Euterpe wordt bij dit concert ondersteund door het Margaretha Consort (een veelbelovend muziekensemble dat bestaat uit een interessante combinatie van jonge en talentvolle musici en een aantal ‘oude rotten in het vak’) en 4 professionele solisten. Sopraan Hilde van Ruymbeke Countertenor Kasper Kröner Tenor Albert van Ommen Bas Joep van Geffen

De muzikale leiding is in handen van dirigent Jan Kruisselbrink. Als opwarmer voor dit concert is er een lezing door Jan Kleinbussink op 8 november, gevolgd door een Open Repetitie.

Alle belangstellenden zijn van harte welkom in het Stormink, Storminkstraat 1 te Deventer.Aanvang 20.00 uur. De toegang is gratis.

Concert: 25 november 15.00 uur, Lebuinuskerk Deventer Kaarten: € 26,­ voorverkoop, € 28,­ in de kerk www.euterpetoonkunstkoor.nl Nadere informatie Lidwien Mulders (06 40 26 05 42, lidwienmulders@gmail.com)