Gered Gereedschap

“DEZE VERHUURWERKPLAATS IS WEER EEN NIEUWE STAP VOORUIT!”

Gebrek aan goed en betaalbaar gereedschap is één van de grootste obstakels waar vaklieden in Oeganda bij het uitoefenen van hun beroep tegenaan lopen. Zo is voor de meeste zelfstandige timmerlieden de aanschaf van een beitel of handboor al een te grote financiële aderlating en durven de meesten al helemaal niet te denken aan het kopen van een schuurmachine. Onder het motto “obstakels zijn er om uit de weg geruimd te worden” heeft Gered Gereedschap in 2018 met lokale partner Children’s Sure House een werkplaats voor de verhuur van timmergereedschap ingericht in Bwaise, één van de armste wijken van de Oegandese hoofdstad Kampala. Nu, nog geen 1,5 jaar verder, loopt de werkplaats op rolletjes. Elke dag komen hier timmerlieden allerlei soorten gereedschap huren om ter plekke of in hun eigen werkplaats meubels te maken. Met de verkoop voorzien ze in hun eigen levensonderhoud en dat van hun gezin en kunnen ze geld sparen om op termijn hun eigen gereedschap te kopen.

 

Lage huurprijs

. “Het gereedschap verhuren we tegen een zo laag mogelijke prijs”; zegt Martin Mpanga de directeur van Children’s Sure House. “Net genoeg om de werkplaats draaiende te houden. Het gereedschap en de machines zijn door Gered Gereedschap geleverd. Het uitgangspunt van het project is dat het lonend moet zijn voor de timmerman die het gereedschap bij ons huurt. En dat is het al gauw. Als bijvoorbeeld een timmerman bij ons voor 1.000 UGX (€ 0,25) een beitel huurt en daarmee een meubelstuk maakt waar hij 20.000 UGX (€ 5) voor krijgt, heeft hij hier in Oeganda al een goed dagloon verdiend”.

Positief effect

“Ik ben ontzettend blij dat we dit project hier in Bwaise hebben kunnen opzetten. Al vanaf ‘s ochtends vroeg komen timmerlieden uit de wijk en andere buurten in Kampala naar ons toe om het gereedschap te huren dat ze die dag nodig hebben. Als je ziet hoeveel mensen er hier soms aan het werk zijn besef je wel dat deze werkplaats in een enorme behoeft voorziet. We bemiddelen ook tussen klanten die een meubelstuk willen bestellen en timmerlieden hier in de buurt. Sinds de verhuurwerkplaats is geopend is het aantal bestellingen bij lokale timmerlieden alleen maar gegroeid. En dat is maar één voorbeeld van het positieve effect van deze werkplaats op de gemeenschap”.

Lange samenwerking

Martin moet zijn stem verheffen om boven het geluid van een zaagmachine uit te komen. “Deze verhuurwerkplaats is het resultaat van een lange samenwerking met Gered Gereedschap”; zegt hij. “Die dateert al uit 2004 toen de eerste container uit Nederland arriveerde met gereedschap voor ons project in Kwangala in het zuiden. Sinds die tijd is er veel gebeurd. Deze werkplaats is weer een nieuwe stap vooruit. De plek maakt het mogelijk dat zelfstandige timmerlieden een goede boterham kunnen verdienen. Zo leveren we samen opnieuw een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van het toekomstperspectief van kansarmen in dit land”.

Adrie Groenevel