Goede voornemens? Gastgezin voor een vluchteling!

 In september gaf de landelijke PKN de volgende verklaring af:

Opnieuw zijn wij geschokt over de vele mannen, vrouwen en kinderen die in de afgelopen weken hun leven verloren op de Middellandse, de Egeïsche Zee en op het vasteland van Europa. In eerdere jaren verloren al 17.000 mensen hun leven toen ze, vaak vluchtend uit situaties van tomeloos geweld, hun toevlucht zochten in Europa. Zoveel dodelijke slachtoffers vervullen ons met droefheid en ontzetting.

Droefheid en ontzetting alleen is echter niet genoeg. Het is onze plicht als kerk maar ook als samenleving naast deze vluchtelingen te staan. Deze verklaring wordt niet zomaar gedeeld. Ook PKNérs kunnen moeite hebbne met de verklaring. Ook zij horen de kritiek op de opvang van vluchtelingen. Die kritiek moet je serieus nemen. Alleen kun je er niet zoveel mee als vluchtelingen voor je neus staan. Dan moet gehandeld worden. Ik moet denken aan een verhaaltje. Er waren duizenden zeesterretjes aangespoeld op het strand. En, er loopt ook een klein jongetje, dat zeesterren oppakt en ze weer in het water gooit. “Waarom doe je dat?” vraagt een man. “Er liggen duizenden zeesterren. De meeste gaan toch dood. Wat maakt het nou uit, wanneer je er nog een paar redt?” Het jongetje kijkt naar de spartelende zeester in zijn handen. Dan kijkt hij de man aan en zegt: “Ik kan niet voor al die zeesterren iets doen, maar voor deze wel!” En hij gooit hem terug in de zee.

De Zorgzame kerk (een platform van kerken in Deventer) en de stichting Present proberen iets te doen voor de ongeveer 200 vluchtelingen die in het AZC Schalkhaar verblijven. Voor hen is een Meet&Eat opgezet. Op vrijdag 27 november waren de vluchtelingen twee aan twee aan een keukentafel ergens in de gemeente Deventer. Om kennis te maken met elkaar tijdens een warme maaltijd. Gastgezinnen hebben zich hiervoor opgegeven via de website van Stichting Present en zich beschikbaar gesteld als ‘gastgezin voor een vluchteling’. Het is de bedoeling dat Meet&Eat regelmatig plaats vindt. U kunt zich alvast aanmelden als gastgezin voor een vluchteling. Alle informatie is te vinden op: http://stichtingpresent.nl/deventer/gastgezin/

Hartelijke groet

Dieke van de Honing, Jannie Diekerhof ,Janny Post