Heel Colmschate bakt

Wie heeft er niet genoten van de taartjes en cakes die haar of zijn moeder gebakken heeft? Met een eigen baksel kreeg de zondagse koffie toch een extra smaak en sfeer. Met de cake die ’s zondags bij de koffie in de kerk verkocht wordt, heeft CUC een goede vaste bron van inkomsten. Daarmee kunnen we de komende projecten financieren. In de jaren vanaf 2003 tot heden hebben we, door alle acties die we met elkaar gevoerd hebben, voor € 650.000 kunnen investeren in scholen in het westen van Ukraïne. Die gelden komen niet alleen van de cake en andere acties, maar ook door de subsidies die NCDO en Wilde Ganzen hebben kunnen geven.

Om een voorbeeld te geven: de school in Kisgejöc hebben we tussen 2003 en 2005 aangepakt. Daarmee is de school veranderd ban een wat achter lopende dorps school met overal gebrek aan, tot een moderne school die jongeren een goede opleiding kan geven voor de rest van hun leven. Kinderen krijgen op school een verantwoorde warme maaltijd, waardoor met name de armere gezinnen zich geen zorgen hoeven maken of hun kind wel de juiste voeding krijgt.

Om die cake op zondag, en om de inkomsten daaruit, doen we een oproep om nieuwe cakebakkers te werven. Wanneer we met meer bakkers zijn, hoeft iedereen minder vaak te bakken en blijft het resultaat goed. Jaap Terpstra coördineert tegenwoordig de cakeactie. Meldt u massaal bij hem aan en we kunnen verder werken.

Deze zomer kamperen we op het terrein van het kindertehuis in Nagy Dobrony. Daar worden een aantal klussen gedaan. Tevens worden bij de oude projecten een aantal klussen gedaan. Zo wordt bijvoorbeeld in Barkaszo eindelijk de afzuikap geplaatst. Iets wat we lange tijd niet konden doen, omdat de douane een blokkade gelegd had op ingevoerde goederen. (in het verleden had een slimme Ukraiener een nieuwe auto geïmporteerd met een hulptransport. Illegaal dus).

Op 16 juli reist een enthousiaste groep jongeren met een 6tal leidinggevenden om 04.00 uur ’s morgens naar Ukraïne. Op zondag 10 juli is de uitzwaaidienst om 10.00 uur in de Ichtuskerk.

Het mailadres van Jaap is: terpstra.jaap@gmail.com>; hier kunt u zich aanmelden als u ook cake wil bakken voor CUC.

Jaap de Bruijne