Dit jaar behandelen de predikanten in de rubriek ‘’ter overweging’’ de tien deugden voor het moderne leven. Op deze pagina is het onderwerp: vergeving.

03 ter overwegingVraag 1: Mag u hier invoegen?

Als je invoegt op de snelweg ben je afhankelijk van de ruimte die krijgt van degenen die al op de snelweg rijden. Sterker nog, het is je eigen verantwoordelijkheid om in te voegen, de ander is niet verplicht je ruimte te geven. ‘’En zo kan een ander je zomaar je examen verpesten’’, aldus mijn rij instructeur destijds.

Uiteraard kun je brutaal zijn, je auto pal voor de ander zetten, met het risico van schrik en botsing. Of bij nood de vluchtstrook gebruiken, met weer andere risico’s. Ach mensen, wat een stress destijds toen ik nog rijles had!

De ruimte nodig hebben en je bent afhankelijk van de ander om die ruimte te krijgen. Hoe lastig kan het zijn als je er afhankelijk van bent of de ander jou de ruimte wil geven. Hoe lastig soms ook om de ander die ruimte te geven als je zelf de invoegstrook passeert en het is druk.

Hoe Christelijk om die ander de kans te geven soepel in te voegen. Een van de kernwoorden van het Christelijk Geloof is vergeving.

Vergeving is de ander de ruimte geven weer soepel in te voegen in de stroom. Typerend voor vergeving is dat je het helemaal niet verplicht bent ruimte te geven, integendeel! Wie iets te vergeven heeft, heeft alle recht om de ander iets kwalijk te nemen. Bij vergeving is er sprake van aangedaan leed dat met ‘’sorry’’ niet glad te strijken is. Hoeveel van dat soort gekwetstheid dragen we niet allemaal met ons mee?

Vergeven is dat je een ander niet meer iets kwalijk neemt. Vergeving ontvangen van God is dat we de ruimte krijgen weer in te voegen. De ander vergeven geeft jezelf de ruimte, net als bij de invoegstrook. Zodat je samen veilig verder kunt op de stroom van het leven.

Ds. Walter Meijles, predikant in de PGCS.

invoegen