Kerkenwandeling 

Zaterdag 25 maart is er de mogelijkheid om samen met mensen uit Dieren, Colmschate, Zutphen, Ruurlo en Lochem een prachtige wandeling te maken. We noemen dit een kerkenwandeling. De wandeling voert van Ruurlo naar Lochem, over zandpaden en kleine landwegen met vaak mooie vergezichten. Onderweg is er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan. Soms lopen we ook even een moment in stilte. Na ca. 10 km pauzeren we in Barchem waar we de lunch gebruiken in het Woodbrooke Landgoedhotel.

In het begin van de vorige eeuw bezochten Leidse theologiestudenten het landgoed Woodbrooke, bij Birmingham, waar de Quakers een centrum voor geestelijke en sociale scholing hadden opgericht. De studenten waren zo getroffen door de open sfeer dat zij na terugkomst in Nederland in 1908 de ‘Vereeniging van Oud-Woodbrookers in Holland’ oprichtten. In 1913 bouwde de vereniging een lezingenzaaltje op De Kale Berg, een kopie van de Lecture Hall in Woodbrooke. In 1924 volgde het Landgoedhotel Woodbrooke, het middengedeelte van het huidige conferentiecentrum. De Woodbrokers stonden aan de wieg van de zogeheten ‘doorbraak’. Vanuit een vrijzinnig-protestantse achtergrond ging de vereniging als eerste in Nederland de dialoog aan met geïnteresseerden uit de joodse en later ook de rooms katholieke en humanistische gemeenschap. Daarmee werden de Woodbrookers pioniers van de oecumene. Maar de doorbraak betrof ook het politieke leven. Onder leiding van de theologisch hoogleraar Willem Banning, tevens directeur van het Landgoedhotel Woodbrooke, traden voor het eerst mensen met een christelijke levensovertuiging toe tot de Partij van de Arbeid, die kort na de oorlog werd opgericht. De Woodbrookers werden ook pioniers van het vormingswerk in Nederland.

Na de lunch vervolgen we onze tocht via De Kale Berg met daarop het lezingenzaaltje van de Woodbrookers. Onze weg voert langs de Witte Wieven kuil over de Lochemse Berg naar de Berkel. Lopend langs de oever van de Berkel komen we Lochem binnen. Daar sluiten we de dag af met een vesper in de prachtige Gudula kerk. U moet rekenen op een stevige wandeling van ca. 17 km. Een goede wandelconditie is dus een vereiste. Er is wel een bezemwagen aanwezig.

De kosten bedragen ca. €22,– (incl. lunch, excl. treinkosten). Mochten de kosten een bezwaar zijn, neem dan even contact op met ondergetekende. Wij vinden dat iedereen mee moet kunnen doen. Aanmelden kan tot 10 maart bij Jolanda Buitenhek in Dieren, tel. 0313-414128, e-mail jol.buit@planet.nl, of bij mij (ds.bochanen@pgcs.nl / tel. 618 328).

 

We vertrekken om 9.44 met de trein uit Deventer (Colmschate 9.18). Volgens de planning zijn we om 18.16 weer terug in Deventer (Colmschate 18.41).

 

Ds. Kees Bochanen