Klimaatadaptie in Deventer

Bericht van de Ulebelt

Uit onderzoek blijkt dat 2/3 van de Nederlandse tuinbezitters een groene tuin het mooiste vindt. Daarnaast blijkt, dat ½ van de tuinbezitters in Nederland een verharde tuin heeft. Maar: een groene tuin biedt veel voordelen ten opzichte van verharding. Voor uzelf, voor uw omgeving en voor de natuur. Een groene tuin is koeler in de zomer, is uitnodigend voor vogels, bloemen en vlinders en heeft een positief effect op de gezondheid van bewoners. Ook de waarde van het huis is hoger in een groene buurt.Maar het effect is groter: Het klimaat wordt grilliger, hoosbuien komen vaker voor en de riolering kan al dat water niet verwerken, waardoor er soms wateroverlast optreedt. Hoe meer verharding in de stad, hoe groter die problemen. De gemeente Deventer zet daarom in op klimaatadaptatie en daarvoor is er veel mogelijk.

Als het betegelde oppervlak in de tuin wordt verkleind, kan regenwater in de bodem infiltreren. Een andere maatregel is het afkoppelen van het dakoppervlak.Inwoners en bedrijven kunnen ook het regenwater van hun dak opvangen en in hun eigen bodem laten infi ltreren. Hiervoor kunnen zij subsidie krijgen van de gemeente.

De gemeente heeft opdracht gegeven aan De Ulebelt om met bewoners van de wijk Colmschate Zuid deze onderwerpen op te pakken. Alvast een tip: heeft u weinig tijd voor of ervaring met tuinonderhoud? Met de keuze voor een paar planten die sterk zijn, weinig onderhoud nodig hebben en het hele jaar mooi zijn, kunt u toch een aantrekkelijke groene en onderhoudsvriendelijke tuin realiseren. Neem contact op met De Ulebelt voor een lijst van deze soorten. Hebt u een verharde tuin, maar wilt u liever groen? Wij zijn benieuwd naar de redenen hiervoor. Wat hebt u nodig, om deze stap te zetten? Om het aanbod beter op de wensen in de wijk af te stemmen, voeren wij een onderzoekje uit. Woont u in Colmschate en hebt u belangstelling om ook uw tuin te vergroenen? Wilt u weten wat er mogelijk is? Ga naar de website van De Ulebelt, naar het artikel Tegel eruit, Tuin erin en vul het vragenlijstje in. Hebt u zelf nog vragen? Neem contact op met de projectmanager van de Ulebelt, Estella Franssen, via e.franssen@ulebelt.nl. Dank alvast!