Rijkdom

Werner had vroeger een eigen zaak, en hij reed in grote auto’s. Maar nu is alles anders: hij zit in de schuldsanering en zijn vervoermiddel is een fiets. Werner en ik spreken elkaar in de week voor Pasen. Middenin dat gesprek zegt hij: “En toch is het leven dat ik nu leid veel rijker dan mijn vroegere leven.” Verrast kijk ik hem aan. Rijk? Als je elke dag op een houtje moet bijten? Werner legt uit: “Ik doe nu veel vrijwilligerswerk, waarmee ik iets kan betekenen voor anderen. Het contact gaat veel dieper dan ik in mijn vroegere werk gewend was.” Toen hij nog een eigen zaak had, was hij dacht en nacht bezig. Het geld stroomde binnen en het ontbrak het hem aan niets. Door de crisis kwam de klad erin, de inkomsten daalden en uiteindelijk ging hij failliet. Dat hakte er flink in. Hij lag alleen nog maar op de bank, vond zijn leven zinloos en raakte in een depressie. Tot hij in de krant een stukje las over een kerkelijke bijeenkomst. Iets bracht hem ertoe zichzelf bijeen te rapen en erheen te gaan. De avond deed iets met hem. Hij ging nog een keer, leerde nieuwe mensen kennen, en kreeg weer zin in het leven.

Hij ging op zoek naar vrijwilligerswerk en vond iets. Sterker nog, hij vond allerlei werk dat hem wel wat leek, en intussen is hij drukker dan hij vroeger met zijn eigen zaak was. Hij is maatje voor psychiatrische patiënten, hij rijdt de rolstoeltaxi, haalt kleding op voor hulp aan mensen in oorlogsgebied, en nog meer.
Het gaat steeds beter met Werner, hij heeft de antidepressiva af kunnen bouwen, en hij kan nu zeggen: “Het leven dat ik nu leid is zoveel rijker dan mijn leven van toen”. Het is de week voor Pasen als ik hem spreek. Het feest van de opgestane Heer, van vallen en opstaan. Ik ervaar Werners verhaal als een eigentijds Paasverhaal. In diezelfde week begeleid ik een bijeenkomst van Krachtvoer, het netwerk van mensen die “in-betweenjobs” zijn. Bij Krachtvoer ben je méér dan een werkzoekende, je bent in wezen een méns. We gaan hier de verbinding aan met elkaar en met datgene wat jou bezielt. Dat maakt je weer krachtig. De Krachtvoerochtenden worden ervaren als bezielende bijeenkomsten met inspirerende mensen. En voor mij is het pure rijkdom om op deze wijze met elkaar te mogen optrekken!
Henk-Jan Gosseling, henk-jan@meestergeertshuis.nl (Vanwege de privacy is de naam Werner gefingeerd.)