Update over de situatie in Nepal door Kerk in Actie

Na de aardbeving eind april is Kerk in Actie bijna direct begonnen met het geven van noodhulp, wellicht heeft u dat al gehoord? Deze week was er een grote naschok, die nieuwe onzekerheid bracht, en het werk voor het hulpteam lastiger maakt.
In de eerste week na de aardbeving is noodhulp gegeven aan 15.000 mensen, zo’n 3.000 families. Het ging om de eerste basisbehoeften: voedsel, tentzeilen, dekens, drinkwater en medicijnen. Tentzeilen moeten in Nepal heel sterk zijn, omdat in juli de moesson begint, met zeer krachtige regenbuien. Lokaal hulp bieden doet men voor het eerst ook aan de hand van een speciaal ontwikkelde app, waarmee mensen kunnen aangeven waar ze behoefte aan hebben, ook als er even geen internetverbinding is. Zo krijgen hulpverleners snel inzichtelijk waar welke hulp nodig is, en waar men zich op moet richten. Juist omdat logistiek een enorme uitdaging is in het gebied, helpt dit om prioriteiten te stellen.

De hulp geven we niet alleen, maar samen met lokale organisaties en de ACT Alliance. ACT is een coalitie van zo’n 140 kerken en kerkelijke organisaties wereldwijd, die samenwerken om zo effectief mogelijk hulp te bieden. Zie ook: http://www.actalliance.org/  Op dit moment wordt er gekeken hoe we na de eerste noodhulp de wederopbouw kunnen ondersteunen, zodat mensen zo snel mogelijk weer kunnen gaan werken aan een normaal leven.
Op www.kerkinactie.nl/actueel/nieuws vindt u een overzicht van diverse nieuwsberichten over Nepal. Ook kunt u terecht op www.kerkinactie.nl/kom-in-actie/noodhulp-nepal.
Diaconie