Van de diaconie

 Vluchtelingen helpen naar draagkracht: PGCS op weg om Charter­kerk van INLIA te worden

De PGCS heeft door de jaren heen in diverse situaties hulp geboden aan vluchtelingen in onze omgeving. Ook de diaconie krijg soms hulpvragen en er zijn activiteiten met het asielzoekerscentrum in Schalkhaar. We willen er zijn voor vluchtelingen die dat willen en vaak in een onzekere situatie zitten. Toch kunnen we het niet altijd alleen, daarom denkt de Diaconie dat het tijd is om ons aan te sluiten bij INLIA.

INLIA is een netwerkorganisatie van geloofsgemeenschappen die asielzoekers en vluchtelingen in nood helpen. Ruim 30 jaar geleden werd de organisatie opgericht in Groningen, en inmiddels zijn er 35 professionals en zo’n 200 Charter­kerken. Deze Charter­kerken hebben het Charter van Groningen ondertekend, waarin ze beloven om vluchtelingen en asielzoekers naar draagkracht te helpen. INLIA is uitgegroeid tot een dienstencentrum dat Charter­kerken en diaconieën ondersteunt, en daarnaast ook vluchtelingen en asielzoekers helpt met juridisch advies, maatschappelijke ondersteuning en bemiddeling bij medische hulp.

Het Charter van Groningen gaat uit van een ruimhartige uitleg van verdragen en de wet, wat radicaal over kan komen. We hebben het hier dan ook uitgebreid over gehad met de Kerkenraad. Charter­kerken mogen altijd zelf beslissen hoe ze hulp willen bieden, en kunnen telkens opnieuw hun eigen draagkracht bepalen. Dit was voor ons een belangrijke voorwaarde, omdat wij op dit moment niet weten welke situaties we mogelijk tegen kunnen komen. Aan de andere kant willen we ons ook aansluiten bij INLIA om het signaal af te geven dat wij vluchtelingen en asielzoekers in nood willen helpen.

Daarom heeft de Kerkenraad besloten om het Charter van Groningen te ondertekenen. De Diaconie zal een financiële bijdrage leveren aan INLIA. Daarnaast zullen we volgend jaar een informatieavond organiseren en zal er in Kerkklanken ook regelmatig wat te lezen zijn over de activiteiten van INLIA. We hopen hier veel inspiratie en ondersteuning uit te kunnen putten.

Janneke Slaa­ Geerlinks

Diaconie