Verwondering in Lourdes ondanks neon-reclames

‘Wees gegroet Maria’

LourdesDoor de inspirerende verhalen over Lourdes van mijn collega van de Herberg van Ars werd ik enthousiast voor het idee van een pelgrimsreis er naar toe. Eerder bespeurde ik bij gasten de wens om “ooit Lourdes te zien”. Mijn collega en ik werkten het plan uit. Het zou een reis naar Lourdes én een innerlijke reis worden voor de deelnemers. De Lionsclub Deventer IJsselvallei wilden ons sponsoren. Ook werd er toestemming gevraagd om te mogen verblijven op Cité St Pierre, een complex wat ooit is opgezet als logeerverblijf voor de armen. Na een vijftal interessante voorbereidingsbijeenkomsten was het zover.

Op de dag van vertrek stonden we met 17 pelgrims en ieder die ons uitzwaaide rond een versierde kaars en baden het Onze Vader en luisterden naar een zegenwens. Ieder met onze eigen intenties, en in onze harten de namen van hen voor wie we een kaars zouden opsteken.

VirgendeLourdes-2
Is Maria er verschenen? Is Lourdeswater geneeskrachtig? Verdwijnt je ziekte na de handoplegging van de bisschop? Dat zijn vragen van het hoofd, en niet de vragen van het hart.

Na twee dagen reizen reden we door Lourdes, de schreeuwende neon winkelreclames en met hotels volgepropte straatjes leken niet veel goeds te voorspellen. Maar toen arriveerden we op het Cité St Pierre. We werden met koffie en thee hartelijk verwelkomd in ons paviljoen. We keken uit op de heiligdommen van Lourdes, vanaf ons glooiende en groene terrein.

Bij het ontbijt waren naast ons nog een grote Roma familie, Italiaanse gehandicapte kinderen met begeleiders en Ierse pelgrims te gast. We ontdekten de rest van de week het bijzondere van Lourdes.

Het wonder van Lourdes was voor mij: het troostende van de plek van de grot van de verschijningen waar zo velen met hun zorgen en verdriet bidden, de tijd om te delen wat deze reis bij ieder opriep: geloof- en zingevingsvragen, het water wat verkwikte, het plezier wat we hadden. Maar ook de kerkdiensten die we volgden, het genieten van de overweldigende bergen, de kaarsen die we brandden. In de indrukwekkende lichtprocessie ontroerde het me dat generaties lang uit de gehele wereld mensen zingend en biddend hun kaarsje bij het “Avé Maria” hoog de lucht insteken. Wees gegroet Maria. Moge de genade van God die zij heeft ervaren op ons allen afstralen. God is met ons.

Ceciel Funnekotter

Reageren?
www.meestergeertshuis.nl