Snel info over …

Wilt u gebruik maken van de mogelijkheden van onze gemeente? Kies uit de onderstaande lijst om meer informatie te krijgen.

Staat uw onderwerp er niet bij? Vul dan ons contactformulier in of bel 0570-653530, zodat we contact met u kunnen opnemen over uw vraag.


Dopen

In de Ichtuskerk in Colmschate is er op een aantal vastgestelde zondagen gelegenheid tot dopen. Hiervoor worden vooraf ‘doopgesprekken’ gehouden met één van de predikanten. Samen gaat u in gesprek over de doopdienst en de betekenis van de doop. De doopgesprekken worden van tevoren aangekondigd in het kerkblad en staan ook in het Bouwstenenboekje.

In Schalkhaar worden doopdata gepland in overleg met de predikant.

Wilt u uw kind bij ons laten dopen? Neem hierover contact met ons op via het contactformulier.

Trouwen

Trouwen is een bijzonder overgangsmoment in een mensenleven. De kerk biedt allerlei mogelijkheden om hier bij stil te staan.

Trouwen in de kerk
Trouwplannen? Er zijn uitstekende redenen om op jullie trouwdag naar de kerk te gaan. Misschien zijn jullie van jongs af aan lid van de kerk en is de keuze om in de kerk te trouwen min of meer vanzelfsprekend. Misschien gaat het jullie niet zozeer om de kerk, maar willen jullie je liefde wereldkundig maken tegenover God en mensen. Of jullie zoeken steun en zegen voor de weg die jullie samen gaan. Hoe het ook zij: iedereen kan in principe in de kerk trouwen. De vraag is alleen: hoe vind je een kerk die goed bij u past?

Als je lid bent van de kerk, weet je vermoedelijk de weg naar de kerk goed te vinden. Maar wat nu als je geen lid bent van de kerk? Weet dan dat Protestantse Gemeente Colmschate-Schalkhaar zich openstelt voor trouwlustige stellen. Mocht je nieuwsgierig zijn naar de wijze waarop de kerk van betekenis kan zijn op jullie trouwdag, informeer dan bij jullie wijkpredikant of het Kerkelijk Bureau.

Uitvaartdienst

Ook na het overlijden van uw naaste bent u voor de uitvaartdienst, het gedenken of rouwen welkom in de kerk. Een kerkdienst op een kruispunt in het leven kan van grote waarde zijn.

Bij overlijden of voor rouwdiensten kunnen gemeenteleden een beroep doen op de predikanten. De predikant komt bij u langs en zal samen met u de dienst doorspreken en voorbereiden. De dienst kan plaatsvinden in onze kerk of na overleg elders. Belt u ons algemene nummer (0570-653530), waardoor u onze koster te spreken krijgt. Hij is niet altijd aanwezig; spreekt u gerust het antwoordapparaat in, dan belt hij of iemand anders van onze gemeente u zo spoedig mogelijk terug.

Bent u geen lid van onze gemeente? Informeer naar de mogelijkheden bij de predikanten.

Kerkdienst bijwonen

Uw bent altijd welkom om bij ons een kerkdienst bij te wonen. Onze kerkdiensten beginnen om 10:00 in de Ichtuskerk (Holterweg 106 in Colmschate).

Als u het gebouw binnen gaat naar de kerkzaal staat er een vrijwilliger klaar met een badge ‘informatie’ om u welkom te heten en u wegwijs te maken. Hij of zij staat er voor u, dus stel gerust uw vragen.

We zingen uit het nieuwe liedboek en er liggen exemplaren voor u klaar voor als u het fijn vindt om mee te zingen.

Welkom!

De zondagse eredienst is het kloppend hart. Daar ontmoeten we elkaar en zoeken wij God. In de bijeenkomsten wordt ook de speelsheid en diversiteit van onze gemeente zichtbaar: de cantorij, kinderdiensten, jeugddiensten, speciale diensten voor verstandelijk gehandicapten of slechthorenden, prachtige korte vieringen op weg naar het Paasfeest, een breed Kerstaanbod, etc.

Elke zondag is er kindernevendienst, viermaal per jaar is er het feest van de doop en zesmaal per jaar een open heilig avondmaal, waaraan ook de kinderen deelnemen.

Wij kunnen putten uit de schatkamers van 20 eeuwen christelijke rituelen. Zo zijn we mensen behulpzaam bij het markeren van allerlei bijzondere levensmomenten, zoals: geboorte, doop, relatie en huwelijk en rond het afscheid nemen bij de dood.

Op de volgende locaties worden kerkdiensten gehouden waaraan onze gemeente haar medewerking verleent:
Ichtuskerk, Holterweg 106 in Colmschate;
Elke zondag, 10:00 uur

Huize Salland, Bloemendalsweg 5;
Zondag, 1x per 2 weken, 19:00 uur

P.W. Janssen Verpleeghuis, Hermelijn 2;
Elke zondag, 10:00 uur

Woonzorgcentrum Spikvoorde, M.C. Escherweg 2;
Iedere vierde dinsdag van de maand, 10:15 uur
Deze vieringen staan ook open voor oudere gemeenteleden uit de omringende wijken die hier deel aan willen nemen. De vieringen zijn kleinschalig en worden door een grote variatie aan voorgangers bediend.

Voorbeden
Wanneer u mensen of situaties (dichtbij of veraf) in het gebed wilt gedenken kan voorbede gevraagd worden door dit te noteren in het voorbedenschrift dat op de lessenaar ligt bij de ingang van de kerkzaal.

Avondmaal
Ongeveer zes maal per jaar wordt het Heilig Avondmaal gevierd. Het Avondmaal staat eveneens open voor de kinderen. De wijze van de viering geschiedt lopend, op aanwijzing van de dienstdoende ouderling en/of diaken. Voor langdurig zieken en mensen die aan huis gebonden zijn, is er de mogelijkheid om avondmaal aan huis te vieren.

Aangepaste kerkdiensten
Met en voor mensen met een verstandelijke beperking worden er in onze regio met enige regelmaat speciale kerkdiensten gehouden.

Autovervoer
Indien u graag vervoer heeft naar en van de kerk kunt u dit via het contactformulier aangeven. Doe het gerust!

Kerkdiensten via internet
U kunt onze kerkdiensten ook beluisteren via kerkdienstgemist.

Lid worden

De Protestantse Gemeente Colmschate-Schalkhaar is een jonge, levendige geloofsgemeenschap die hoort bij de Protestantse Kerk in Nederland. Wij zijn divers en ruimhartig in onze geloofsbeleving en zijn daar trots op.

Vormen van betrokkenheid

Er zijn verschillende manieren om je betrokkenheid bij de Protestantse Gemeente Colmschate-Schalkhaar vorm te geven. Een van de predikanten kan je daar meer over vertellen. De Protestantse Gemeente Colmschate-Schalkhaar heeft een scala aan activiteiten waaraan je kunt deelnemen, variërend van musicals tot Bouwstenen en van kerkdiensten tot buitenlandse projecten, gereorganiseerd door het CUC. Natuurlijk is er – op verzoek – ook aandacht voor pastorale begeleiding op momenten in je leven wanneer je daar behoefte aan hebt.

De kosten

Wanneer u lid wordt van de Protestantse Gemeente Colmschate-Schalkhaar, dan ontvangt u jaarlijks een verzoek voor een bijdrage aan de kerk.

Aanmelden

Wilt u ook meedoen, meldt u dan aan door een bericht te sturen naar het Kerkelijk Bureau. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Overschrijven naar een andere gemeente of uitschrijven

Wilt u zich als lid laten overschrijven naar een andere gemeente of uitschrijven bij de Protestantse Gemeente Colmschate-Schalkhaar, stuur een bericht naar het Kerkelijk Bureau en liefst ook de reden daarvan. U ontvangt dan een bevestiging van uw overschrijving of uitschrijving.

Vrijwilliger worden / vacatures

In de Protestantse Gemeente Colmschate-Schalkhaar zijn meer dan driehonderd vrijwilligers actief, die deelnemen aan één of meer vrijwilligersgroepen. Veel vrijwilligerswerk is zichtbaar, zoals bijvoorbeeld het koffieschenken na de dienst. Maar veel werk wordt ook achter de schermen verzet.

Helpt u ook?

Bezoekt u de kerk regelmatig? Misschien vindt u het dan ook leuk om uw steentje bij te dragen als vrijwilliger. Er is voor elke agenda een passende klus te vinden! Het werk geeft niet alleen veel voldoening, maar is bovendien leerzaam, gezellig en hard nodig.

Heeft u belangstelling of wilt u meer informatie, neem dan contact op met de voorzitter van de kerkenraad op kerkenraad.voorzitter@pgcs.nl.

Zaal huren

De Ichtuskerk bevindt zich in het hart van Colmschate en ligt aan de doorgaande hoofdweg van Deventer naar Holten. De kerk beschikt over een eigen parkeerterrein. Daarnaast is in de directe omgeving van de kerk voldoende ruimte om te parkeren.

De kerk beschikt over meerdere rolstoel-toegankelijke zalen en heeft mogelijkheden voor vergaderen en het houden van allerlei activiteiten. De grootste zaal heeft een capaciteit van 100 personen, de kleinste zaal is geschikt voor bijeenkomsten tot 10 personen. In de grote kerkzaal kunnen 400 personen plaatsnemen en deze is ook te huren.

Er is een volledig ingerichte keuken en in de catering kan worden voorzien. De koffie is uitstekend!

Voor het huren van een zaal kunt u contact opnemen met de koster via Mailadres: koster @ pgcs.nl of het algemene telefoonnummer (0570-653530) van de kerk.

Wilt u het werk van de PGCS verder helpen?

Reuze fijn! Samen vormen we de kerkelijke gemeente en helpen we in de maatschappij. We werken vanuit de visie ‘doen wat je plezierig en nuttig vindt om bij te dragen en geven wat je kunt missen’. Meldt u aan via onze contactpagina.

Hebt u hulp van de PGCS nodig?

Welkom! We zoeken graag samen met u uit of wij u kunnen helpen. Of we helpen u op pad naar instanties die dat beter kunnen dan wij.
Meldt u aan via onze contactpagina.


Dopen | Trouwen | Uitvaartdienst | Kerkdienst bijwonen | Lid worden | Vrijwilliger worden | Zaal huren | Wilt u het werk van de PGCS verder helpen? | Hebt u hulp van de PGCS nodig?